Over VI-advies
VI-advies richt zich op de ondersteuning van medewerkers tijdens ziekteverzuim en hun inzetbaarheid, met bijzondere aandacht voor werknemers met een psychische kwetsbaarheid.
Goede ziekteverzuimbegeleiding zorgt ervoor dat medewerkers sneller en duurzaam terugkeren op de werkvloer. Het voorkomt langdurig verzuim, bespaart hoge kosten én laat zien dat je goed zorgt voor jouw mensen. Dit versterkt de betrokkenheid, voorkomt juridische risico’s en draagt bij aan een gezonde, productieve organisatie.
Kortom: het is een investering in mensen én in de toekomst van jouw organisatie.
Ziekteverzuim als gevolg van psychische klachten, overspannenheid en burn-out was in 2023 de op één na meest voorkomende oorzaak van verzuim in Nederland.
Onderzoek van Tilburg University toont aan dat meer dan 70% van de Nederlandse werknemers graag openhartig zou zijn over hun psychische uitdagingen. Een aanvullend onderzoek onthult dat 70% van de werknemers vreest dat deze openheid kan resulteren in lagere kansen op contractverlenging, terwijl 57% gelooft dat het hun carrièrekansen in de weg staat.
Stel je voor dat je als werknemer worstelt met psychische kwetsbaarheid. Hoe lastig is het dan om de afweging te maken wat je wel of niet bespreekt met je werkgever?
Dit leidt vaak tot het niet delen van belangrijke zaken, wat ten nadele komt van de duurzame inzetbaarheid. Naarmate er minder wordt besproken, vermindert ook het contact tussen werknemer en werkgever, evenals met collega's. Dit creëert een steeds grotere drempel voor terugkeer naar werk en verlengt het ziekteverzuim.
Verbinding is echter een fundamentele behoefte voor ons als mensen. Het verlangen om bij iets te horen dat groter is dan onszelf, inspireert ons en geeft ons een reden van bestaan. Voor mensen met psychische klachten is het dan des te crucialer om in contact te blijven.
Met mijn ondersteuning helpen we samen om de genoemde impasse te doorbreken, of nog beter, voorkomen we dat we in deze situatie terechtkomen.